måndag 28 juli 2014

Hoburgsgubben - vaddå???

Alltså,
alla som gått i skolan åtminstone före 80-talet (hur det förhåller sig nu vet jag dessvärre inte, men enligt alla av media distribuerade rapporter lär sig ju barnen ingenting idag) har läst svensk geografi. Då gick man igenom landskap för landskap och fick en inblick i vad som är särpräglat och viktigt. Laga Ni, Äta Vi känner ju alla till som Hallands floder. Alvaret ligger på Öland och Siljan är Dalarnas största sjö - och så vidare.
Gotland då? Jo, dom har förvisso ringmuren runt Visby, men framför allt har dom Hoburgsgubben!
Efter att ha tillbringat hela somrarna här sedan 2009 tyckte H att det var hög tid att besöka gubben så hon gjorde en plan som även innefattade en hel del andra möjligheter på Storsudret. Med H vid ratten och själv med google maps i passagerarsätet gav vi oss iväg på en söndagsutflykt.

Ett av målen på vägen mot Hoburgen var årets jätteloppis i Fardhem. Stor var den återigen, men då vi besökt den ett antal gånger tidigare gick vi därifrån endast med ett par böcker. Mycket av skräpet såg lite halvbekant ut och vi räknade ut att när de 2 dagarnas loppmarknad för året är över stänger dom förmodligen bara dörrarna och inväntar nästa år. Vore förskräckligt om någon stackare skulle behöva flytta på all bråten mellan gångerna.

Nästa anhalt var Körsbärsgården i Sundre. Detta har varit ett café i många herrans år, men sedan endast någon tid tillbaks är det dessutom en konsthall med omgivande skulpturpark. Höjdpunkterna i utställningarna bestod av verk av Björn Erling Evensen samt några målningar med i huvudsak fågelmotiv av James Aldridge. Gå gärna själva in och titta på t.ex. http://www.booooooom.com/2009/02/13/james-aldridge/.


Vi tog en fikapaus i den vackra trädgården innan vi åkte vidare mot den berömda gubben.

Så småningom parkerade vi bilen vid den till storleken väl tilltagna restaurangen vid Hoburgen. Sen promenerade vi runt klippan på Gotlands södra udde och spanade och spanade. Vi hittade en skylt som handlade om gubbens sovrum (grottan som H lämnar på bilden längre ned), men själva gubben då?
Nu ska jag inte beklaga mig alltför mycket för det var väldigt vackert med alla stenformationer och havet som försiktigt vaggade in mot stranden, men det är på något sätt så typiskt att vi efter bortåt sammanlagt en timmes spatserande och spanande fortfarande inte visste om vi faktiskt sett Hoburgsgubben himself.
När vi var nästan tillbaks vid parkeringen igen kunde jag inte hålla mig utan gick och frågade några andra besökare var gubbfan håller hus och vi fick då en vink om att det "sannolikt" var den klippan som låg allra närmast och som någon välvillig artist försökt förtydliga genom att måla näsan gul (även om jag själv mer upplever den som en väl tilltagen underläpp). Efter att senare konsulterat med world wide web kunde vi konstatera att så också var fallet. I rätt vinkel stämde min bild överens med exemplet som fanns att hitta på nätet. Det var i vilket fall uppenbart att vi inte var de enda som var en aning besvikna då en annan kvinna som uppenbarligen varit på plats vid flera tillfällen också uttryckte en viss indignation över bristen på storhet i attraktionen.







Då denna sidan av ön visade sig än så länge ha förskonats från algblomning, tog vi oss på hemvägen förbi Nisseviken där vi fick ett avsvalkande bad i en ganska så tryckande värme. Precis som det kändes vara på väg har det nu på måndagsmorgonen kommit en ganska rejäl åskskur. Det var nog behövligt.

söndag 27 juli 2014

Mer fönsterjobb och algblomning

Ja igår eftermiddag när vi kom ned till badet var det kört - det underbara vattnet hade förvandlats till grönkålssoppa. En liten simtur blev det, i alla fall från halsen och nedåt, men nog förtar det tjusningen en hel del när man inte känner för att doppa huvudet. Hursomhelst håller temperaturen i sig. Det var säkert 27 grader i vattnet.

Vi jobbar vidare med fönstren. Har nu också plockat ut fönstret från lilla hallen och H sköter om arbetet i och runt karmen, medans jag snickrar för glatta livet. Då detta fönstret numera är under tak går det alldeles utmärkt att bara låta det gapa ett öppet hål i väggen, så varmt som det nu är. Nedan en liten skymt av vad vi gör och hur det står till med utvecklingen.



Detta är det första kopplade fönster jag har fått till. Ska så småningom in i vardagsrummet.

Innan algblomningen kom igång var det full fart nere vid Lausviken som tack vare att det är så långgrunt och att det oftast blåser lite lagom jämna vindar dessutom är ett populärt tillhåll för kite-surfning. Jag tycker det ser otroligt härligt och roligt ut, så jag intervjuade en av atleterna häromdan. Han var ganska övertygad om att det krävdes utbildning (4 dagar x 3 timmar) för att man ska komma igång. Dessutom är utrustningen ganska dyr. Annars vete tusan ...


Då H mer eller mindre av en tillfällighet råkade/lyckades avhålla sig från att äta kött i början av året har det blivit en trend som fortsatt. Vi är i stort sett vegetarianer numera. Själv äter jag fortfarande kött på luncher och i andra sammanhang när man blir bjuden eller går ut på restaurang, men väljer ofta fisk eller vegetariskt även då. Nu har vi ju varit här ganska lång tid och sommar hör ju ihop med grillning och i det sammanhanget är det ganska svårt att helt avhålla sig. Så för ett par dagar sen kunde jag inte låta bli utan köpte mig ett alldeles eget litet kamben som jag avnjöt medans H knaprade på grillade morötter.



(Igår spelade jag golf - KM för ålderskategorier på Gumbalde. Gjorde min bästa runda sedan 2011. 87 slag och 40 poäng. Det var roligt !!!! )

tisdag 22 juli 2014

Sommarvärmen är tillbaks

... och med denna har kommit en mer eller mindre daglig morgonjoggning ner till havet. Ja, det är alltså H som joggar medans jag själv ställer ett larm på telefonen och när detta sedan ringer sätter mig i bilen med H's handduk och hämtar upp.
Så här vackert är det nuförtiden tidigt på morgonen nere vid Lausviken (H syns som en prick typ en km ut där vattnet nästan når till knäna):




På vägen hem fick vi syn på detta fågelstreck (obs fågelsträck är något helt annat - då är dom uppe i luften):


Fönsterbågarna till kökets sydsida är färdigsnickrade. Nu kommer H att ge sig i kast med linolja, terpentin och diverse färger som endast hon känner till vad de består av. Sen blir det transport till Linde, Hemse för inglasning.


Fast vid närmare eftertanke, först ska en del gamla återvunna detaljer monteras. Det är lite tidskrävande, men känns ändå väldigt tillfredsställande att kunna restaurera och återanvända små pryttlar. Dessutom är det ganska dyrt att köpa nytt - och inte blir dom lika snygga heller.



onsdag 16 juli 2014

Gott och blandat

Dagarna går.
Solen försvann och regnet drog in, så nu har det skvalat ganska bra ett par dagar.
Men så i morse hade det klarnat upp igen och vi har fått en härlig dag. Själv öppnade jag med en golfrunda tillsammans med mina sommargotlandskompisar Janne och Henrik. Har blivit lite av en tradition att vi avverkar en eller ett par rundor tillsammans efter att vi råkat stöta ihop i samma boll på en tävling för ett antal år sedan. Mycket trevligt.

Vi har lyckats fått verandataket färdigt. Först var det ytpapp som lades på:


Så blev det hängränna och test av dess lutning:


När väl vindskivor, bleck och stuprör kommit på plats så ser slutresultatet ut som följer:


H har dragit igång ett nytt fönsterrenoveringsjobb - denna gång är det köksfönstren som skall få sig en duvning:



Dessvärre visade sig kvalitén vara så undermålig att det inte lönar sig att ens börja skrapa på bågarna (karmen klarar sig nog). Så nu gör jag ett nytt försök att på allvar komma igång med att producera fönster. Idag har jag påbörjat grundämnena till 2 enkelfönster. Har gett mig tusan på att om jag lägger hela dagen i morgon ska dom vara klara för inglasning och kittning. Den som lever får se. H har i alla fall mycket att göra med skrapning, oljning och målning av karm. Hon är tålmodig med sådant jobb den kvinnan.

Vi hade en underbar sommarkväll här på Gotland och vi tog en sväng till Fardhem och lyssnade på Anders Widmark i hembygdsgården. Han kör en liten konsertserie där i sommar (igen). Tyvärr visade det sig att han inte längre bor kvar där utan flyttat tillbaks till Uppsalatrakten och på något sätt blev det lite mindre charmigt även om han i alla fall stundtals lyckades trollbinda med sitt pianospel.

Måste avsluta med ett par bilder från H's köksträdgård som vi planlade i våras. Det är inte bara ogräset som växer så det knakar här i Lau. Jösses: det är rena engelska trädgården (sådär som man kan se hemma hos Jamie Oliver, typ). Även om vi i stort sätt bara äter vegetarisk mat (och fisk) så hinner vi liksom inte med att konsumera.




onsdag 9 juli 2014

Dyrgripar eller inte?

För att fira I, A & T sista dag åkte vi till Ljugarn för att bjuda på Tapasmiddag på restaurang Pighuset.
Eftersom det var en tidpunkt då T eventuellt behövde sova bad jag om ett bord utomhus i skuggan och med plats för barnvagn. Således hamnade vi på gräsmattan.
Jag kände det redan från början, men när middagen började närma sig slutet blev jag alltmer småirriterad och därför aktiv i fötterna då det liksom var små knölar som störde tillvaron under mina tunna skosulor. Så jag började rafsa undan knöligheterna med fötterna och allteftersom dök det upp mer och mer. Så här såg det ut under bordet:


Och så här såg det så småningom ut på bordet:


Att Gotland utgör en i Sverige ganska unik källa för tryffel är väl mer eller mindre bekant för de flesta. Så frågan är: har vi nu blivit halvrika eller ??
Den som kan mer om dessa dyrgripar får gärna höra av sig och berätta. Om man delar en sån här lite klump visas ett innehåll som är närmast kolsvart. Det är ganska hårt (går att skära i skivor med kniv) och doftar lite grann som champinjon, men den saknar helt fot.


tisdag 8 juli 2014

Nyvaket

Det är makalöst vackert väder och efter en härlig lunch i skuggan och ett litet avsvalkande dopp i havet lade jag mig ner för lite vila. Där somnade jag sött och vaknade upp till en lätt smekning av dotter I för 5 minuter sedan. Sträcker på mig och ser denna vackra dörr, utsikt och dessa bedårande fötter. Livet är ändå härligt !!


T




söndag 6 juli 2014

Vänbesök

Vi har haft fin/vänbesök (obs: alla våra gäster är fina gäster, tro inget annat). A, B med vuxna barnen M & F har förärat oss den äran.
Dom dök upp som planerat vid 11-tiden på lördagen efter att ha checkat ut från sin skamfilade lilla campingstuga i Slite. Efter lite välkomnande, kaffe och introduktion till gården gav vi oss av på en halvdagstur på södra delen av Gotland med fokus på Storsudret. Då det duggar tätt mellan loppmarknader, gallerier och prylbodar hann våra bilmoterer knappt bli varma mellan stoppen, men det fanns mycket intressant att beskåda. Bl.a. inhandlade jag en ny pitch (se tidigare inlägg) för 40 riksdaler på en loppmarknad. Golf må vara en materialsport, men det behöver inte vara tokdyrt för den sakens skull.
Efter ett litet inhandlingsstopp i Hemse åkte vi till Bursvik där vi avnjöt kaffe och glass på stranden (och tittade på Peter Jihde). Via en avkrok runt Hamra och Göran Ringboms (snabbköpskassörskan) gård (krukmakeri, restaurang mm) tog vi oss tillbaks till Kauparve och lite välförtjänt vila innan vi tillsammans ordnade en riktig grillfest denna första RIKTIGA sommardag.

Idag på morgonen efter frukost begav sig gänget vidare för ett besök vid Hoburgen och plan att åka västkusten norrut mot Visby. Båten hemåt ska sen gå runt midnatt. Starkt jobbat gänget, ni har lyckats se hela ön på 4 dagar!


Verandatak

I, A & lille T dök upp här i mitten av veckan för att efter lite lunch och introduktion av katten Greta (som skulle stanna hos oss) ge sig vidare norrut mot Fårö och den berömda sommarbussen.
Innan dom pilade iväg utlovade jag att när de kom tillbaks skulle dom få sitta under tak i vår nya verandalounge. Så det har blivit till att lägga manken till en aning och förutom en sista rad underlagspapp som inte hanns med så har det jag faktiskt kunnat hålla mitt löfte.




Tips till hugade pappläggare - köp förklistrat! Det är vääldigt kladdigt med asfaltsklister.
Å andra sidan är det ju en del av en hantverkskonst man stolt kan säga sig ha tagit del av.

Förutom den återstående längden underlagspapp ska det sen läggas takfotsplåt och takpapp. Sen ska det upp vindskivor och plåt på dessa. Uppdatering någon gång i veckan som kommer hoppas jag.

Gigagolf

H's födelsedags present anlände lite sent men ändå på något sätt imponerande fort. 10 dagar efter att jag lagt min beställning (i USA) och meddelats att klubborna är "under produktion" dök dom upp här på gården med den gula postbilen. Nu är dom dessutom invigda.


Golfhumör

Min enda golfande syster M har många gånger uttryckt någon slags beundran över vilket gott golfhumör jag har. Jag måste tillstå att det nog i huvudsak faktiskt stämmer och att jag själv är ganska förvånad över det hela då mitt temperament inte alltid får särdeles positiva konsekvenser.
Nå, kära syster, inget varar för övrigt. Efter att på Gumbaldes hål 11 (par 5) spelat in mig via en monsterdrive "mitt i gatan" och sedan ett mindre lyckat men ändå relativt långt slag med spoonen skulle till att enkelt pitcha in för en birdie-putt, såg det ut så här efteråt (inget materialfel):


tisdag 1 juli 2014

Annalkande semester

Oj vad tiden går och vad få blogginlägg det blivit.
Vi har varit här nu i nästan 2 veckor, M har åkt hem igen (välkommen tillbaks kära syster), I, A & enda barnbarnet T är på gång i stället och väntas hit till lunch. Idag fyller H år igen och mot slutet på veckan kommer familjen P (A, B, M & F) till ön och de kommer också till oss och förgyller tillvaron.

Hittills har jag liksom varit i tjänst, men nu ska jag försöka låta sommaren ta över och se till att koppla bort arbetet och helt enkelt ha semester och då kan man ju sätta igång att både vila och arbeta lite mer på riktigt. Kanske det kan bli lite mer sol också och så småningom ett dopp och inte minst lite fler golfrundor.

Hursomhelst har vi hunnit med att fixa lite ytterligare på verandan. Eller egentligen inte där men som förberedelse för takläggningen över densamma.
När väl taket är på plats blir det för trångt att jobba med den skadade fasaden, så därför har jag motvilligt avhållit mig från det förväntat roliga jobbet (att göra klart taket) till förmån från det förväntat jobbiga (att försöka fixa till putsen på fasaden). Det jag kommit fram till är att:

  1. Ja, det är jobbigt
  2. Ja, det är svårt
  3. Ja, det ser faktiskt ut att ändå vara möjligt
  4. Nej, det kommer förmodligen inte att se professionellt ut i slutändan

Efter att vi rev förstukvisten på bakbygget blev det ju ganska stora och fula skador på fasaden. Dessa har jag nu försökt täppa igen med C-bruk till att börja med. Sen kommer den stora frågeställningen runt hur ytskiktet ska appliceras - och inte minst: bestå av. Detta verkar vara en fråga som enligt de uppgifter jag ramlat över på internet är av närmast filosofisk art, d.v.s. det är väldigt svårt att få entydiga svar. Det rör sig förståss om kalk i grunden, men sen är frågan om med vilken uppblandning. När jag väl kommit fram till ett beslut att köra släckt kalkbruk (E-bruk) som grund behövdes införskaffas putssand att blanda upp det med. Tyvärr verkar det inte vara en vara som lagerförs i de butiker jag brukar handla i, då man bara har färdiga blandningar. Så hade jag läst om KC-bruk, som väl egentligen verkar vara en beteckning på färdigblandad puts av just E-bruk och putssand, men det var heller inte lämpligt då det inte enligt handlaren skapad släta ytor - pust och stön !!!
Det hela slutade med att jag går på även ytskiktet med C-bruk (rekommendation från Stenstukvarn i Stånga). Om det är något problem med detta får väl framtiden utvisa. Just för tillfället ser det faktiskt ut som att det med hjälp av borstning på sista lagret har en möjlighet att bli framgångsrikt - ytligt sett.


 


 När allt torkat ska det "målas" med en blanding av släckt kalk och vatten upprepade gånger. På något magiskt vis ska det till slut bli skinande vitt. Om hela den här proceduren fungerar så vet vi nu i alla fall hur vi själva faktiskt kan bit för bit ta hand om skador på fasaden, vilket är minst sagt behövligt - inte minst på baksidan.

I övrigt har vi också börjat förstärkningarna av takstolskonstruktionen. Stolparna sitter på lite väl långt avstånd för takläggningen, så det får bli lite speciallösningar enligt nedan.



Så - nu är det dags att åka och handla för att förbereda den beställda lunchen för de annalkande gästerna.
På återhörande!

Ska klubban se ut så där ... ?