tisdag 30 juni 2015

Apropå leverans ...

Kollega P avyttrade för några år sedan sin åkgräsklippare till oss. Den har varit en kär vän. Men säg den vänskap som varar. Senast i maj funkade det ganska bra, men nu i sommar har startmotorn inte varit kompis med oss.
Då den gamla maskinen även har stått för ett skriande och tidskrävande behov av allmänt underhåll, byte av diverse remmar mm så tyckte vi nu att den har gjort sitt. Så efter ett (i alla fall för undertecknad) typiskt köpslående, kom den fortfarande att utgöra ett inbytesvärde på 3000:- vid inköp av detta underverk, som redan innan köpslåendet började var kampanjnedsatt med drygt 25%. Kom inte och påstå att handlarna saknar marginaler.


Sovrum - nästa steg

H målar tak och garderob och inte minst sig själv:


Sen hjälps vi åt (under lunchrasten) och spacklar väggarna:



Nya maskiner och färg på hallgolvet

Det kommer bil efter bil med leverenser till gården. I normala fall hade jag uppdaterat glädjestrålande, men nu är det så mycket att man nästan blir apatisk. Nej, riktigt så illa är det inte.
Har nu i alla fall monterat upp de på onlineauktion tidigare inköpta maskiner som levererades för några dagar sen.


Sen har vi nu när syster M har åkt hem några dagar för oss själva och tänkte att då är det praktiskt görbart att äntligen ytbehandla golvet i hallen. När vi är bara 2 så kan vi koordinera och hålla ordning på vilka brädor som går att gå på, så att säga. Här har jag lagt första lagret av pigmenterad hårdvaxolja. Ska torka 24 timmar, sen ska det på ett ytlager klar olja.





måndag 29 juni 2015

Inspiration från unge herr L

H's son L har lyckats påverka våra göranden här förr - inte minst avseende tankarna på att bygga en bastu. Nu har han slagit till igen (utan att vara fullt medveten om det).
Han önskar ta med sig en eller ett par kompisar hit och detta kommer förmodligen att sammanfalla med lite andra besökare, vilket är alldeles ypperligt trevligt. Dock betyder det att antingen ska människor som inte känner varandra särdeles väl dela rum, eller så får vi ta tag i saken och fixa ett rum till och så fick det bli.
H har varit i full gång ett tag med att dra ut tusentals spikar och rensa gammal papp.
Sen har jag fyllt på med lite gipsning under helgen. Så har H idag tagit vid och rensat färdigt i taket och fått på ett lager färg.







När jag loggar ut lite senare så ska jag sätta igång och spackla väggar. H målar ett varv till och trollar fram tapeter. Golvplank ligger och väntar i ladan. Ett nytt element är beställt från den gode mokaren L. Så småningom ska jag också med den nya panelhyveln ge mig på att ta fram taklister till det nya rummet.

fredag 26 juni 2015

H har piskat madrasser

och ..
H har klippt mer gräs
H har rivit och slitit i ett nytt kommande sovrum på övervåningen
H har sått gräs
H har lagat torskrygg till middag
H har cyklat på motionscykeln
och inte att förglömma ..
... H har börjat rida (igen)

medans ...
Jag har jobbat (lite grann i alla fall)
Jag har tagit emot en ny leverens, denna gången är det den bandsåg och bordssåg som jag köpte in via auktion för ett par månader sen
Ska packas upp vad det lider.
Häromdan fick jag också leverens av bastulavar (kvistfri asp). B har inte hunnit avverka ännu, men till nästa år kanske.
Sen har jag spenderat några timmar på spånhuset. Dags för dörrar.


Jag hade nästan tillräckligt med dörrvirke, men inte riktigt. Så kom jag på att jag faktiskt hade ett profilstål som nästan matchade, så jag monterade det i överkuttern i hyveln och slängde in en spontad bräda och resultatet blev över förväntan.

Här ser man de fyra nedersta brädorna som är hyvlade här i ladan, medans de övriga är dyrt inköpta. Det blir inga fler köp av såna brädor, när man kan producera dom själv.

Här har båda dörrarna kommit på plats. Nu ska det bara till att tätas lite grann här och var så ska nog spånet hållas inomhus och inte behöva flyga runt på gårdsplanen.

M har begett sig av hemåt igen. Vi tackar så mycket för årets besök och passar samtidigt på att be om ursäkt för det dåliga vädret. Satsa på senare delen av juli nästa år siz - hett tips från coachen.
Traditionsenligt ville M bjuda ut oss på middag kvällen innan hemresan. Det skulle vara lyxigt och gott. Denna gången hamnade vi på restaurang Smakrike i Ljugarn. Det blev en storartad upplevelse; trevlig miljö, bra mottagande och service och framförallt en MAKALÖST GOD MIDDAG. Jag tror ärligt talat att det var den bästa måltid jag någonsin stoppat i mig. TACK SYSTER!!!!
Det är ju trevligt för oss, men lite surt för M - hursomhelst så här fint blev det på torsdagseftermiddagen efter att vi lämpat av henne på flygplatsen.

I går morse innan jobbet spelade jag golf för första gången sen vi kom hit för sommaren. Jag slog till och gjorde om det i morse. Idag var det dessutom vackert väder.
59 minuter tog det att spela 9 hål. 4 par, 4 boogies och en dubbel: känner mig riktigt stolt och förhoppningsfull inför fortsättningen. Laddar förståss för Mitel Open som går av stapeln i augusti.

onsdag 24 juni 2015

Tack JÅ ...

... för att du delar med dig av din kompetens. Jag bytte plats på 2 av faserna i kontakten och vips hade jag en maskin som snurrar åt rätt håll.
Det här är saker som är självklara för skogsmänniskor av JÅ's kaliber, men inte för mig. Tur att dom (han) finns till hands. Men jag kan spela piano :-).

P.S.
JÅ hade också till hälften rätt avseende spånspridning. Det blir inte spån över hela gården, så bara jag får dörrar till spånhuset på plats ska vi nog kunna klara oss utan cyklon, vilket är en lättnad.
D.S.

Fångad av en stormvind

Jo, igår var det allsångspremiär på Skansen och allas vår Carola fanns på plats.
Först ägnar vi några dagar till att baktala detta spektakel, sen tittar vi på det under fortsatta lakoniska kommentarer - ja det är till och med så att vi bitvis sjunger med.

Nu blev det ingen stormvind under allsången, men se det blev det utanför ladan. Resultat 1-0 till vännen B mot kollegan JÅ.
Det är nämligen så att jag fram tills nu inte har varit på det klara med om jag kommer att behöva en cyklon eller inte. En cyklon är alltså ett slags bromssystem för spån, oftast utformad som en trattformad plåtkonstruktion. Uppgiften är alltså att se till att spånet faller nedåt i stället för att blåsa runt hur som helst.
Jag har nu monterat färdigt spånsugsanläggningen (förutom änden på systemet då) och konstaterat att B's utsaga om att vi kommer att få spån på hela gården förmodligen ligger närmare sanningen än JÅ's tro att det kommer att falla ned i behållaren (om det nu är säck eller tunna eller ..) under änden på röret. Efter att ha dragit igång maskineriet gick jag ut och ställde mig under mynningen och det fläktade på mycket friskt. Och det är klart - vid närmare eftertanke - om fläkten ska förflytta 4000 m3 luft per timme så blir det en del tryck.

När jag nu kommit så pass långt ville jag förståss också ge mig på en liten provhyvling för att se hur det skulle te sig i verkligheten med spånspridningen. Visade sig då att matningen i hyveln roterar åt fel håll, så det blev liksom inget av med den saken. Inväntar besked från Logosol om hur man justerar detta så jag får återkomma i ärendet här på bloggen.






Flickorna då? Jo, dom har gjort sig ytterst förtjänta av detta:



efter att bland mycket annat ordnat detta:



Vet inte hur ni har det på fastlandet, men här på Gotland badar vi i sol ;-)

söndag 21 juni 2015

Mittåt

Då jag jobbar i en miljö där övervägande delen av skriftlig och en stor del av muntlig kommunikation sker på engelska, har jag flera gånger saknat en vettig översättning av det suveräna ordet mittåt. Så skönt att ta till (alla de gånger) man sagt fel saker.
Hursomhelst, idag blev det mittåt.
Efter en del närmare undersökningar har jag kommit fram till att faktiskt inte flytta upp spånfläkten på loftet, utan istället spara lite grann på den dyra spånslangen och behålla den upphöjd en dryg meter. På så sätt kan jag använda mig av den utblåsslang jag "fick med" (den var också dyr) och koppla den till spirorörssystemet på loftet i stället. Innebär också att tillförselslangarna kan kortas ner och därmed säkert räcker till på ett bättre sätt.

Så hade jag utlovat lite bilder på H's göranden. Här ett litet smakprov:



Litet sidospår

Monterad och klar:

Här på gården finns ett flertal exempel som påvisar praktisk handlingskraft - att någon tagit saken i egna händer och löst ett problem på ett handfast sätt. Ett exempel på detta är ett stort upphugget hål i skorstensstocken på vinden (det är numera åtgärdat). Hålet tillkom för ett antal år sedan när förre ägaren RL var tvungen att akut göra något åt att kajorna återigen byggt bo i skorstenen. Han kunde ha valt att rensa bort kajboet, men se icke det för RL hade en annan lösning. Yxa, slägga, hugga, banka, göra ett nytt litet hål i taket och sen leda ut röken en ny väg. Innovativt tänkande, eller hur?

I ladan verkar det som att man vid något tillfälle behövt ställa in någon maskin eller så som varit bredare än vad ladans konstruktion tillåtit, för där har man nämligen på ett ställe kapat golvreglarna på loftet och sen tagit bort de stolpar som stått i vägen varefter man skarvat ihop ändarna på golvreglarna med plankor som spikats på plats. Med tiden har det fått golvet på loftet att kännas allt annat än pålitligt och taket nere på ladugårdsgolvet hänger betänkligt neråt just i skarven som uppstått. Det har säkert sjunkit en 10 cm från ursprunglig position. Tyvärr tog jag nu ingen detaljerad bild innan jag började jobba, men ni förstår säkert.

Nå, nu är det ju som så att jag monterat färdigt monstret som kommer att stå i närheten av ovan nämnda tak och det känns lite oroväckande, då jag också har för avsikt att baxa upp och placera den drygt 40 kg tunga spånfläkten där uppe på loftet.

Så jag fick igår för mig att fösöka göra något åt saken. Det handlar ju om att få en ny drygt 3 meter lång golvbalk på plats, samt 3 st nya stolpar. Här är principen:

Så vad jag gjorde var att lägga ett spännband runt befintlig golvbalk (till vänster på skissen ovan) och runt övre delen av den nya stolpen. Försiktigt spände jag varvat med att med slägga banka in nedre delen av stolpen. Det gick faktiskt över förväntan och jag kunde därmet lyfta den delen av taket nästan hela vägen upp.




Vid det här laget såg det i princip ut så här om man ser det från sidan:

Så nu gällde det att försöka få upp den högra/bortre ände på golvbjälken och bit för bit knacka in nedre delen av den nya stolpen. För att kunna göra det utan att härligheten rasade ihop (det är svårt att hålla tunga grejer på plats själv när det är drygt 3 meter mellan dom), ställde jag upp en trappstege som jag monterat in en liten bräda i. Steg för steg kunde jag lyfta upp golvbjälken och knacka in stolpen.

När den sedan kommit tillräckligt högt kunde jag byta ut stegen mot den bortre nya stolpen och så småningom var taket uppe, stolpar på plats och förankrade av takets vikt och lite förstärkningsbrädlappar.



Nu blir det frukost och sen auktion i Klintehamn. Det är helg i Lau.

lördag 20 juni 2015

En vecka senare ...

Ja, det vill säga inte efter det senaste inlägget, men väl efter årets stora sommarankomst. Och de som ankom för snart precis en vecka sedan var H, Assar och undertecknad. Känns lika makalöst fantastiskt som alltid att vara här - ytterst märkligt!

Det skiljer sig lite från år till år, men nu visade det sig att den - som vi människor upplever det - alltför kyliga och solgassfattiga våren har varit gynnsam för naturen, åtminstone de delar av naturen som vi inte uppskattar varje dag. Hundkäxen har intagit trädgården och - till yttermera visso - jag får inte igång åkgräsklipparen (men vi har köpt en lie i alla fall).



Än har det inte funnits så mycket tid för min egen del till vanliga gårdssysslor, då jag varit - och i ytterligare 2 veckor är - i full tjänst på kontoret. Med fullt fungerande fiberuppkoppling visar det sig vara hur smidigt som helst och från mitt nyinrättade hemmakontor gör jag vad jag kan för att inte ses som frånvarande. Här sitter jag och telefonkonfererar mer eller mindre dagarna i ända.
Även om jag själv varit aningen passiv vad gäller gårdssysslor, så har i alla fall H legat allt annat än på latsidan. Med värkande armar och axlar står hon dessutom för det mesta av marktjänstgöringen i såväl bokstavlig som bildlig mening. Alla land är i stort sätt rensade och klara, nya planteringar iordningställda, prydnadsväxter såväl utomhus som inomhus inköpta och utplacerade, huset är rengjort från topp till tå, rummen iordningställda och Assar nyklippt samtidigt som det serveras måltider närhelst hungern sätter in. Kort sagt jobbar hon skiten ur sig och ser så där fånigt lycklig ut som bara hon kan. Jag ska lägga upp lite bilder på resultatet av hennes göranden senare.

Lite tidigare än väntat kom också leverens med Schenker. Redan i onsdags ringde de från Visby och sa sig vara på väg. Det var förståss min efterlängtade sändning från Logosol som var på ingående. Då jag är en ytterst seriös medarbetare på min arbetsplats har jag tagit mig samman och intalat mig själv att sommaren är lång och det hinns med tids nog. Det vill säga jag kastade mig inte omedelbart från kontoret och ut till ladan för att hyvla, utan först igår på midsommaraftonens morgon började jag packa upp härligheten.
Först och främst är det ju imponerande vilken rejäl paketering det var i leverensen. Här får man inte bara bra grejer, utan även ett par europapallar, lite bra virke och ett gäng pallkragar som vi kan odla i så småningom.

När jag väl högg tag i maskinen (en 4-kuttrig panelhyvel - en rejäl pjäs på 350 kg), så hade jag att göra en stund. Manualen är nogsamt utformad med ytterst detaljerade instruktioner och förhållningsregler vad gäller själva användandet av maskinen, men något mer fattig på meningsfull information om hur den ska monteras och inte minst hur man ska få ner 350 kg hyvel från pallen.
Tack och lov hade jag dagen innan, när vi tog en sväng till Visby för att hämta syster M på flygplatsen, på Biltema inhandlat en garagedomkraft och denna kom nu direkt till användning.
Genom att hissa upp härligheten i ena änden, kunde jag komma under för att montera det ena hjulparet. Sen låste jag hjulen, la en liten "trappa" av olikdimensionerat virke, hissade upp andra änden och monterade andra hjulparet. Därefter kunde jag mer eller mindre problemfritt rulla ner för den lilla träslänten/trappan.

Efter det vidtog arbetetet med att montera sidoborden/förlängningarna. Det visade sig vara än värre vad gäller instruktioner. Jag var "nästan där", när jag vänder bladet i den påkostade manualen med färgbilder och läser att man nu ska skruva fast bordet med fyra M8-20 skruvar i hyveln. Problemet var "bara" att det inte finns några skruvhål. Hur svårt ska det vara!? Så småningom hittade jag ledande bilder (utan kommentarer) på förstasidan som visade på en helt annan slags montering. Efter ganska mycket möda fick jag ett av borden på plats. Det andra tar jag tag i under dagen.
Sen ska jag hissa upp spånfläkten på loftet, ta hål i taget för spånslangar, koppla kablar för 3-fasanslutningar, koppla slangar, fästa upp desamma och dessutom inhandla några meter spirorör för att till sist leda ut spånet i det nybyggda spånhuset. Kort sagt, det dröjer nog ett tag innan jag kan visa upp de första hyvlade plankorna.

Midsommar var sig mer eller mindre lik med förmodligen ungefär samma väder som de flesta av oss haft: 15-16 grader, mycket grått och ett och annat litet stänk. Vi tog oss vid 2-tiden till Kluckartäppu (vid kyrkan) med picknickfilt, kaffe och bullar. Satt där en stund på behörigt avstånd och tittade på folk och lyssnade till Brändus Sväinpälsar (det lokala spelmanslaget) innan vi drog oss in till kyrkan för att delta i det traditionella sommarpsalmssjungandet.


Nu har H och M fixat frukost. Mums !!